Nieuws uit de regio

13-05-2024 - Hallaar

Natuurspeeltuin Hobbeldonk terug open

De avontuurlijke speelplek met waterpartijen in het provinciaal domein Averegten  moest vorig jaar gesloten worden omwille van de slechte waterkwaliteit. Maandag 13 mei  werd de originele speelplek opnieuw geopend door deputés Jan De Haes en Mirielle Colson, in aanwezigheid van de kinderen van het 1ste leerjaar van De Droomboom in Itegem  en enkele bewoners van wzc Ten Kerselaere.  Een ingenieus pompsysteem met biofilters en waterzuiverende planten zorgt dat de vijvers in een warme zomer niet meer droog komen te staan en het steeds ‘zwemwaterkwaliteit’ is.

“Kinderen moeten zich vuil kunnen maken”

“In mijn jeugd was het een unicum als er als eens een reiger kon gespot worden aan de vijvers in de buurt’, weet Jan De Haes nog die ook nog herinnerde dat er ooit plannen waren om het hele bos te verkavelen, wat gelukkig ten dele is kunnen vermeden worden. “Vandaag zie je regelmatig reigers, wat bewijst dat er ook steeds meer vis in de vijvers rondom Averegten zit. Af en toe kan je zelfs een reetje spotten in het bos.” Dat ‘kinderen zich af en toe moeten kunnen vuilmaken’ is een bekend motto van de Itgemse deputé, die dat ook bijzonder tevreden is dat er teug kan geravot worden in Hobbeldonk.

Water altijd in beweging

“Er wordt hier vooral ingezet op ‘spelen in de natuur’, “ aldus Mireille Colson. “Bij klassieke speeltoestellen zijn de treden allemaal op gelijke afstand, maar hier is het heel wat avontuurlijker, goed voor de kleine en grote motoriek van de kinderen.” Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om tegen de lente de Hobbeldonk opnieuw speelvaardig te krijgen, onder meer door het natte weer dat niet toeliet om zware machines te gebruiken. Onder de grote vijver is een pompstation dat zorgt dat het water steeds in beweging is en gefilterd wordt door lavasteen. Een deel van het parcours is ook rolstoelvriendelijk gemaakt zodat mensen op leeftijd ook de kinderen kunnen zien ravotten. Die kunne trouwens zelf een bijdrage leveren aan de natuur door met de hand water op te pompen zodat er stroming blijft in de vijvers.

In de marge werd nog vernomen dat de provincie bijkomende rustbanken gaat plaatsen tussen de nieuwe parking en het Boshuis, zodat  minder fitte wandelaars tussendoor even kunnen rusten.

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, klikvinyl, kurkvloeren, plafonds, zonwering, inbouwkasten, wandbekleding, ...

lees meer

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

Speciale promoties Check het hier