Nieuws uit de regio

22-11-2023 - Heist-op-den-Berg

De Neanderthalers komen terug tot leven

In de jaren ’70 van vorige eeuw kende Heist een unieke voetbalploeg: De Neanderthalers. Een verzameling jongeren, met thuisbasis in café ’t Pleintje, die samen voetbalden, maar daarnaast nog heel bekend (én berucht) waren omwille van hun ‘nevenactiviteiten’.  Vrijdag 24 november komt er een boek uit gebracht over leven en werk van de Neanderthalers met diverse anekdotes en kattenkwaad dat toen uitgestoken werd (“maar de feiten zijn ondertussen verjaard”) . Titte, den Gruunen Heisteneer, Bert Liekens en J’o Van Dessel tekenden de verhalen uit de woelige jaren ’70 en ’80 op. Na de boekvoorstelling is er vrijdag om 20 u een authentieke Neanderthalerfuif in café ’t Pleintje op het gouden kruispunt.

Van den dop naar ‘t Pleintje

“Na de legerdienst vielen velen in een zwart gat”, beginnen Titte en Bert het verhaal, “Door de oliecrisis stonden velen aan de dop. Na de dagelijkse stempelcontrole passeerden we langs ’t Pleintje, waar aan de ronde tafel in den hoek veel werd gefilosofeerd  en heldhaftige plannen werden gesmeed om de verveling te verdrijven. ‘Kunnen we geen voetbalploeg oprichten?’ was het idee van Cois Gommers. Omdat velen lang haar en/of en baard hadden, kozen we als naam De Neanderthalers. Goed kunnen voetballen was niet echt nodig, als je er maar juist uitzag.  In de long hot summer van ’76 speelden we onze eerste match.”

Meer dan zomaar een caféploeg

In de 10 jaar dat de ploeg bestond (toen werd het té serieus) kwamen de Neanderthalers niet alleen in het nieuws omtrent hun sportieve activiteiten, maar ook omwille van andere uitspattingen die dikwijls te maken hadden met hun grote dorst, maar ook met hun gevoel voor rechtvaardigheid en voor ’t redden van de planeet. De aanplant met prei op de berghelling was daar een mooi voorbeeld van. Deze en andere fratsen van het plezantste voetbalteam dat Heist ooit gehad heeft, zijn samengebracht in een boek: ‘De Neanderthalers, hoe een caféploeg het uitzicht van Heist bepaalde’.

Vanaf 24 november te koop via www.boekneanderthalers.be . De opbrengst gaat naar de 1000 Km van Kom Op Tegen Kanker.

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

Asian Kitchen

Sushi, wok & grill Prikkel je smaakpapillen met de Oosterse keuken van Asian Kitchen of proef van de overheerlijke, kraakverse sushigerechten. Er is voor elk wat wils!  

lees meer

Zakenkantoor Gorris (AXA)

Zakenkantoor Gorris, uw AXA bank en kredietagent in Heist-op-den-Berg. Het dynamische team staat klaar voor al uw financiële vragen omtrent kredieten, beleggingen, erven, sparen, ... Wij willen dat de klanten zich 'thuis' voelen.

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Speciale promoties Check het hier