Nieuws uit de regio

29-03-2024 - Heist-op-den-Berg

Cynthia Van den Brande wint Cultuurprijs Grote Verdienste

In de blauwe zaal van CC Zwanberg werden de cultuurprijzen 2023-2024 uitgereikt. De belangrijkste onderscheiding , De Cultuurprijs Grote Verdienste, was voor Cynthia Van den Brande die al 25 jaar, sedert haar stage als student readaptatiewetenschappen, de jeugdwerking van het Heists Kamertoneel onder haar vleugels heeft.  De prijs Opmerkelijke Prestatie was voor Ferm & Landelijke Gilde Heist met hun tuinenproject rond versierde fietsen (2022) en kaders (2023). De Jonge Zwaan, voor jeugdige cultuur, ging naar de Berthoutjeugd, de jongerenafdeling van K.F. De Berthoutzonen.

Thuis

Thema van de prijsuitreiking was Oost West, Thuis Best naar analogie met de nevenwedstrijden van het Davidsfonds en de KWB die rond hetzelfde item draaiden.  Een gesmaakte gimmick was de persiflage van de begingeneriek van de televisiesoap Thuis, die werd nagespeeld door de leden van het Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad en die werd opgenomen in het Heistse straatbeeld. De Heistse academie zorgde met enkele gesmaakte optredens voor het muzikale intermezzo.

Moeder van jonge acteurs

Cynthia Van den Brande is al 25 jaar ‘de moeder van Shake’, de jeugdafdeling van het Heists Kamertoneel en heeft in die kwart eeuw ongeveer 120 jonge toneelspelers tussen 12 en 18 jaar onder haar vleugels gehad. Cynthia organiseert geen audities of selecties; “de filosofie is dat elke jongere de kans moet krijgen om te ontdekken of ‘op de planken staan’ iets voor hem of haar is”. Elk jaar start ze met een nieuwe groep om elke zondagvoormiddag, én gedurende de Kerstvakantie, te babbelen, te improviseren, te repeteren… om dan in januari een mooie productie met 9 voorstellingen te brengen.

Je zit goed bij de Landelijke Gilde en Ferm

Ferm & Landelijke Gilde werden in de bloemen gezet voor hun projecten ‘Fietsen in een Ferm Landelijk Heist’ dat in 2022 werd geboren uit de coronaperiode en dat een jaar later werd opgevolgd door ‘Een Ferm Landelijk Kader’. Daarbij werden versierde fietsen of kaders in de voortuinen van de leden geplaatst  en een wandel- en fietsroute langs de objecten uitgestippeld. De actie krijgt in de zomer van 2024 nog een vervolg met ‘Bij Ferm en Landelijke Gilde ‘Zit-je’ goed’, waarbij zitgelegenheden het nieuwe object in de voortuinen vormen.

Muzikale jongeren

De Jonge Zwaan ging naar de Berthoutjeugd, de jongerenafdeling van de Berthoutzonen die al in 3 geledingen zijn opgesplitst. De Bleukes  zijn de muzikantjes in spé die komen proeven van ritme, toon, samen spelen op een speelse wijze. Eens ze een instrument bespelen vervolgend ze hun muzikale carrière bij de Bertjes Hier leren ze samenspelen  en luisteren naar elkaar. Na een paar jaar schuiven ze door naar het jeugdorkest de Berthoutbengels die onder meer op het prestigieuze Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Pelt een 1ste prijs cum laude behaalden.

Bij deze gelegenheid werden nog prijzen uitgereikt in enkele nevenwedstrijden: de kortverhalenwedstrijd en Junior Journalist van Davidsfonds Heist-op-den-Berg, de tekenwedstrijd i.s.m. de Heistse KWB-afdelingen en de fotowedstrijd van de Facebook pagina Heist-op-den-Berg Vroeger en Nu.
(foto: Peter Van Bree)

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

L'air et L'eau

Weg met zorgen en stress na een heerlijke relaxmoment in de sauna of jacuzzi. L'air et L'eau is thuis in wellness! Je vindt er gegarandeerd een sauna voor binnen of buiten, een jacuzzi, warmtepomp of outdoor living artikelen van gekende merken om thuis heerlijk te relaxen. Een weldaad voor zowel je mentale als fysieke weerbaarheid!  

lees meer

Sarah's

Trendy damesboetiek Dameskleding - Shapewear - Panty's van topkwaliteit - Accessoires Vanaf maat 34 t/m maat 50

lees meer

IG Beauty

Schoonheidsinstituut, nagelstudio, make-up en shop voor verzorgingsproducten

lees meer

Speciale promoties Check het hier