Nieuws uit de regio

18-11-2023 - Heist-op-den-Berg

1 op 10 Heistenaars plant een boom

De actie ‘1001 bomen’ van het Heistse gemeentebestuur was een groot succes, te zien aan de lange files aan de gebouwen van de technische dienst aan de Herentalsesteenweg. Op zaterdag 18 november werd daar een afhaalmoment georganiseerd, waar Heistenaars van 8 u tot 16.30 u hun bestelde gratis bomen konden afhalen. 1875 Heistenaars namen deel aan de actie. Daarnaast waren er nog een 100-tal gezinnen die meededen met de actie van IOK en Natuurpunt ‘Behaag onze Kempen’. Op ongeveer 19.000 adressen in Heist betekent het dat 1 op 10 Heistenaars een (extra) boom in de tuin plant deze winter.

Bomen maken ons gelukkig

“Het is wetenschappelijk bewezen dat we gezonder zijn en ons gelukkiger voelen als we in een groene omgeving vertoeven”, aldus milieuschepen Sarah Wouters. “Ook voor het klimaat en de luchtkwaliteit zijn bomen meer dan welkom. Met dit project wil het lokale bestuur op een speelse wijze de inwoners bewust maken van het belang van bomen in de gemeente. Deze boomplantactie kost de gemeentekas bijna 35.000 euro, waarvan de helft wordt gesubsidieerd door het Vlaams Energie- en Klimaatpact”.

Eet meer fruit

Bij de hoogstammen was vooral de winterlinde populair. Er zal de komende jaren ook meer fruit uit de eigen tuin worden gegeten in Heist want deze dagen 1.189 fruitbomen in de Heistse tuinen geplant, zowel hoogstam als halfstam, waarvan de kers Hedelfinger en de perzik Amsden het meest populair waren. “Vroeger hadden we een belangrijke perzikteelt in Heist, maar die bomen waren vatbaar voor ziekte”, weet Wilfried Wouters van de dienst Leefomgeving nog. “We kozen met Amsden voor een resistente soort met gele grondkleur en een felrode blos aan zonnezijde. Plant de bomen in een losgemaakte grond niet dieper dan dat ze in de kwekerij stonden en geef ze voldoende water, al mag dat met de huidige weersomstandigheden geen probleem zijn. En jonge bomen hebben ook nood aan een steunpaal aan de zuidwestkant waarbij een oude fietsband in een achtvorm best kan dienen als boomband,” aldus de goede raad van Wilfried.

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

De Banier

Verkoop van Chirokleren, spelmateriaal en creatieve producten om te knutselen

lees meer

Hair & Beauty

Verkoop van professionele kappers- en schoonheidsproducten Haarverzorging - Kleuringen - Stylingproducten - Make-up - Nagelverzorging

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier