Nieuws uit de regio

15-11-2023 - Heist-op-den-Berg

Een halve eeuw Heistse Operettekring

Op 5 mei 1973 werd de Heistse Operette Kring boven de doopvont gehouden door een groepje enthousiastelingen die de tradities van operetteopvoeringen door fanfares, die stilaan ter ziele ging, wilden verder zetten. Op 50 jaar stonden ze 1800 keer ergens op de planken en hadden ze bijna 800.000 toeschouwers. Van de beginperiode zijn nog 3 leden bij de vereniging betrokken: voorzitter Bert Slaets, Walter Lemmens en Roger Van Hove. Op 2 en 3 december vieren ze hun gouden jubileum met een Galaconcert in cultuurcentrum Zwaneberg waar ze melodieën brengen uit alle voorstellingen die ze ooit brachten.

Instant succes

“Vijftig jaar geleden was de traditie van operettes door verschillende fanfares uit de regio bijna teloor gegaan”, begint Bert Slaets het verhaal. “In een achterzaaltje van de toenmalige zaal Monty in Heist-centrum zijn we toen met enkele enthousiastelingen samen gekomen om onze vereniging op te richten. In verschillende naburige gemeenten ben ik  voormalige operettemedewerkers gaan opzoeken en in 1974 brachten we 5 opvoeringen van In ’t Witte Paard met Roger Van  Hove in de hoofdrol als Leopold. Er waren maar 4 voorstellingen gepland, maar we moesten al onmiddellijk een extra voorstelling inlassen.”

Buiten de Heistse grenzen

In 1975 was er een voorstelling in het Nederlandse Harlingen ter gelegenheid van de jumelage met Heist en een jaar later in de stadschouwburg in Leuven, een traditie die vanaf dat jaar elk jaar opnieuw gebeurt. De operettekring had in de jaren ’80 van vorige eeuw optredens op radio en televisie, onder meer ‘Het Mooiste Moment’ met Helmut Lotti. Van The Sound of Music werden in 1987 niet minder dan 25 voorstellingen gegeven. Cultuurcentrum Zwaneberg werd van bij de oprichting de thuishaven van het gezelschap, maar ze geven (nog steeds) reisvoorstellingen van Knokke-Heist tot Scherpenheuvel. Bert Slaets heeft uitgerekend dat in de voorbije 50 jaar 1796 optredens werden gebracht op 96 verschillende locaties en alles samen voor 793.580 toeschouwers.

Heist muzikaal op de kaart gezet

Om commerciële redenen werd in 2000 de naam van Heistse Operettekring (H.O.K.) gewijzigd in Vlaams Muziek Theater (V.M.T.) Voor zijn verdienste kreeg voorzitter Bert Slaes in 2021 de gemeentelijke Cultuurprijs ‘Grote Verdienste’. Ook cultuurschepen Carl Verelst roemt de vereniging om haar bijdrage van de muzikale uitstraling van Heist-op-den-Berg. “Naast het rijke fanfareleven in onze gemeente heeft ook de operettevereniging Heist op de muzikale kaart van Vlaanderen gezet”, aldus de schepen die ooit als invaller voor een trombonist in een fanfare zelf mee op het podium stond tijdens een operette.

‘Best of’ tijdens het Galaconcert

Op het galaconcert van 2 december om 20 u en 3 december om 15 u  ziet en hoort u de solisten Nathalie Denyst (sopraan), An Janssens (mezzo), Kris Wouters (tenor) en François Jacobs (bariton) met het VMT-orkest onder leiding van Frank Boonen en het VMT-ballet onder leiding van Bram De Beul. Radiopresentatrice Kim Debrie praat de voorstelling aan elkaar. Tickets voor het Galaconcert zijnverkrijgbaar via www.webticketing.eu Voor de voorstellingen van de operette Gravin Maritza in januari en februari 2024 in CC Zwaneberg gaat de ticketverkoop via het cultuurcentrum zelf.

Groep LAC-Verschaeren

Merken als Audi, Volkswagen en Skoda gecombineerd met een correcte service en onderhoud. Bij Groep LAC - Verschaeren bent u aan het goede adres voor de aankoop en het onderhoud van uw wagen, nieuw of tweedehands.

lees meer

ACS Car Hifi

Bij ACS vind je alle providers onder een dak en kan je terecht voor mobiele elektronica zoals gsm, gps en car-hifi. Bovendien beschikt ACS ook over een eigen montage- en reparatie-atelier.

lees meer

Speciale promoties Check het hier