Nieuws uit de regio

27-01-2023 - Heist-op-den-Berg

Een nieuw bos in Heist, voorlopig zonder naam

Op zondagochtend 12 februari wordt  een nieuw bos geplant aan de Peredreef in Heist-op-den-Berg op de grens met Beerzel. Bosgroep Zuiderkempen, die de aanplant coördineert,  is op zoek naar mensen die tussen 10 en 13 u willen komen helpen om 5820 boompjes in de grond te steken. Tegelijkertijd zijn ze ook op zoek naar een mooie naam voor het nieuwe bos, het grootste bos dat de provincie Antwerpen als organisatie ooit heeft geplant.

Helpende handen

“Iedereen is welkom om mee te planten: alleen, met het gezin, met de buren … “, vertelt  Iliana Janssens, coördinator bosuitbreiding provincie Antwerpen. “We planten 5820 boompjes en struiken in 2 dagen. Samen werken we zo aan een groene, gezonde en klimaatveilige toekomst. Op vrijdag krijgen de leerlingen van het Heilig-Hartcollege Heist en het Instituut Mevrouw Govaerts de primeur om de eerste boompjes te planten. Zondagvoormiddag geeft de buurt het goede voorbeeld en ’s middags is het de beurt aan onze jeugdbewegingen. Voorzie kledij aangepast aan het weer en laarzen die nat en vuil mogen worden. Wij zorgen voor het nodige materiaal en een hapje en drankje als afsluiter.” Wie mee wil helpen kan zich aanmelden via www. provincieantwerpen.be/bosteller . Afspraak op 12 februari tussen 10 en 13 u aan de Peredreef ter hoogte van nr 13.

Een naam voor het nieuwe bos?

Provincie Antwerpen zorgde voor de aankoop van de grond en de coördinatie, Bosgroep Zuiderkempen staat in voor het plantgoed en de begeleiding bij de aanplant. Bosgroepen vzw is een vereniging van bosliefhebbers die met de steun de provincie particulieren, gemeenten en andere instanties bijstaan bij de aanplant van bossen en hoe ze te beheren. “Vlaanderen bestaat voor 11 % uit bossen en daarvan in het merendeel in particuliere handen. Het bos aan de Peredreef is het grootste dat de provincie Antwerpen zelf ooit heeft aangeplant. Men is ook nog wel op zoek naar een goeie naam voor het bos. Voorstellen zijn welkom op  Iliana.janssens@provincieantwerpen.be

Kleine boompjes worden groot

Het bos zelf is ongeveer 2,3 ha groot en komt tegenover de akker waar jaarlijks het maisdoolhof staat. De boomkeuze is aangepast aan de ondergrond die nogal nat is. Er zullen 1656 zwarte elzen en 1816 zomereiken geplant worden. Om de biodiversiteit te waarborgen worden ze aangevuld met fladderiepen haagbeuk, hazelaar, zachte berk en kraakwilg met daar doorheen een wandelpad. Iliana erkent dat de kleine boompjes van 2 jaar oud en 60 tot 100 cm hoog ongeveer 25 jaar zullen nodig hebben, eer men echt van een ‘bos’ kan spreken. “We zullen jaarlijks opvolgen of er niet teveel afsterven die we dan vervangen”.

 

Lingerie Ria

  Lingerie, badmode, nachtkleding, ... Bij Lingerie Ria in hartje Putte vind je een overweldigende keuze voor alle maten en alle leeftijden. Bovendien word je er deskundig en persoonlijk begeleid zodat je de beste keuze maakt.

lees meer

Zoƫ & Zita

Een uniek aanbod van feestjurken, dagjurken en jumpsuits

lees meer

Mijn gezonde voeding

Diëtiste en voedingsdeskundige

lees meer

Radio Christina

Al sinds 1980 is Christina een vaste waarde in het regionale radiolandschap en dat door een leuke mix van toffe muziek en nieuwtjes van dichtbij. Je kan Radio Christina nu ook online en digitaal beluisteren.

lees meer

Speciale promoties Check het hier