Nieuws uit de regio

23-01-2023 - Heist-op-den-Berg

Heiste opererette is springlevend

In haar 50ste levensjaar speelt de Heistse operettekring VMT haar 48ste productie: De Tsarewitsch van Franz Lehàr. Op 28 januari is het premiëre in de grote schouwburg van Cultuurcentrum Zwaneberg om daarna nog 7 voorstellingen in Heist te spelen. Even was er voorbehoud omdat de operette een ‘Russisch’ verhaal brengt, maar uiteindelijk besliste VMT om toch door te gaan omdat de operette vorig jaar al was geprogrammeerd, toen niet kon doorgaan en al vele kosten waren gemaakt.

Geen Rusland van nu

“Het is tenslotte een ‘Weense’ operette,” vertelt Gunther Slaets, zoon van voorzitter/stichter Bert Slaets, “en werd geschreven door een Hongaarse componist. Bovendien kiest de tsaar in het verhaal voor zijn volk in tegenstelling tot de huidige Russische leider. Vorig jaar was de productie ook bijna volledig klaar, kostuums en decor, maar werd door de gekende reden afgelast. Wij hebben 2 jaar al geen inkomsten gehad en kozen dus voor deze succesoperette met een indringende en melancholische sfeer”.

Humor in de operette

De regisseurs Bram De Beul en Rudi Giron hebben trouwens er alles aan gedaan om het libretto om te turnen naar een hedendaags verhaal. “Als je het originele script leest, is dat redelijk vrouwonvriendelijk. Wij maakten er een moderne versie van, want het thema ‘Liefde’ is universeel en van alle tijden. Bovendien hebben wij, naast het dramatisch gegeven, ook de grappige kant in de verf gezet en er bijwijlen een echte deurenkomedie van gemaakt”.  Gunther Slaets benadrukt wel dat de romantische elementen als de prachtige decors en feeërieke kostuums behouden gebleven zijn, maar dat technisch wel met moderne technieken als snelle decorwisselingen en professionele geluidsinstallatie.

Grote crew

Muzikaal bestaat het VMT-orkest uit 15 muzikanten onder leiding van dirigent Frank Boonen. Daarnaast verzorgen nog 8 danseressen de animatie.  De prachtige kostuums, die vroeger werden gehuurd, werden bij deze gelegenheid aangekocht en deels op maat gemaakt. Dat komt omdat het Nederlandse kostuumhuis, waarmee altijd werd samengewerkt, er mee stopt. Truus van Staten van het kostuumhuis ontwierp en naaide nog de kostuums maar overleed op 17 mei 2022.  Daarnaast zijn er nog tientallen andere medewerkers van decor-ontwerpers en -bouwers tot andere helpende handen achter de schermen. Na de opvoeringen in Zwaneberg trekt VMT het Vlaamse land rond door culturele centra van Knokke-Heist tot Maaseik. Kaarten reserveren via www.webticketing.eu

De officiële 50ste verjaardag wordt gevierd met een galaconcert op 2 en 3 december 2023 in Zwaneberg.

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Ah Yes!

Dans-, turn- en yogakledij

lees meer

La Cita

La Cita bevindt zich in het hartje van de Bergstraat. Met enkele troeven zoals het gebruik van verse producten, een vriendelijke service, een gezellig terras en een warme sfeer wil La Cita het verschil maken.

lees meer

Hoorcentrum Aerts

Hoorcentrum Aerts staat garant voor de beste hooroplossingen op maat. U kan er vrijblijvend terecht om uw gehoor te laten testen en informatie te vergaren over de best mogelijke opties om uw gehoor te verbeteren en te beschermen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier