Nieuws uit de regio

21-01-2023 - Heist-op-den-Berg

Hoeveel parkeerplaasen zijn er nodig?

Wie met de auto naar het centrum van Heist komt, heeft het zeker al ondervonden: het is soms zoeken naar een parkeerplaats. Heist is bezig met een nieuw mobiliteitsplan en ‘parkeren’ is daar een belangrijk onderdeel van.  Om een beslissing te nemen op basis van objectieve informatie vliegen er al enkele dagen drones over het centrum die de parkeersituatie in kaart brengen. Die brengen de actuele situatie in kaart, waar blijven auto’s lang staan?, waar is er een overdruk op parkeerplaatsen?, hoeveel auto’s passeren er?. Een werkje waar vroeger veel personeelsinzet voor nodig was, dat nu met moderne technologie wordt uitgevoerd.

Parkeerplaatsen zoeken vanuit de lucht

“Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg werkt aan een nieuw, duurzaam en ambitieus mobiliteitsplan,” vertelt Katleen Vantyghem, schepen van mobiliteit.”Dat moet richting geven aan de manier waarop Heistenaars zich in de toekomst zullen verplaatsen. In Heist-op-den-Berg zijn er verschillende plannen en projecten waarvoor cijfergegevens over de huidige parkeerinfrastructuur onmisbaar zijn. Het parkeeronderzoek zal bijvoorbeeld knelpuntzones in straatparkeren tonen, maar ook hoe autobestuurders de rand- en centrumparkings gebruiken. Het ultieme doel is meten hoeveel parkeerruimte er werkelijk nodig is en dat op verschillende momenten zoals tijdens de marktdagen. Zo kunnen we de parkeerruimte aanpassen aan de echte behoeften, want omdat de bebouwing in het centrum steeds dichter wordt, willen we met die ruimte zuiniger omspringen.”

Moderne technologie

Voor het opmaken van het mobiliteitsplan werd het groot adviesbureau SWECO onder de arm genomen. Samen met het Nederlands drone-bedrijf Roelofs doen ze het parkeeronderzoek. De drone vliegt herhaaldelijk eenzelfde vooraf ingestelde route. Software vergelijkt daarna de foto’s van verschillende meetmomenten en herkent of eenzelfde auto in een eerder meetmoment al geregistreerd is. Door die vergelijking krijgt men niet alleen meer inzicht in parkeerdruk maar ook in parkeerduur. Blijft die auto lang staan, of is dat slechts voor een korte boodschap? De drones filmen loodrecht naar beneden, vanaf 45 meter hoogte. De contouren van voertuigen komen op die manier duidelijk in beeld, maar personen, nummerplaten en andere elementen die de identiteit van iets of iemand kunnen onthullen, zijn niet herkenbaar. Vroeger werd zo’n werk gedaan door jobstudenten die dan uren moesten turven en meten hoe lang auto’s bleven staan.

 

Piampiani

In de Bergstraat kan je bij Piampiani terecht voor een enorme collectie trendy schoenen voor dames en heren. Je vindt er ook heel wat handtassen die je met je nieuwe paar schoenen kan combineren.

lees meer

Garage Wuyts

Op zoek naar een wagen voor particulier gebruik, een bestelwagen of een compacte truck? In het aanbod Hyundai of Isuzuwagens vindt u vast en zeker een wagen die voldoet aan al uw wensen.

lees meer

Speciale promoties Check het hier