Nieuws uit de regio

11-01-2023 - Heist-op-den-Berg

Voor het behoud van het speelbos op de Aldi-site

Voor de deur van de Heistse gemeentehuis overhandigde een buurtcomité uit de Oude Liersebaan aan burgemeester Jan Moons en schepen Sarah Wouters 610 bezwaarschriften tegen het Ruimtelijk UitvoeringsPlan van de Aldi-site. Dat is een terrein van verschillende eigenaars tussen de Stationstraat en de Oude Mechelbaan waarop voor kernuitbreiding meer dan 200 nieuwe woongelegenheden zouden kunnen komen. Daardoor zou het speelbos achter de lagere school van de Oude Liersebaan, mogelijk verdwijnen. Er loopt nog een petitie, reeds door bijna 1400 mensen ondertekent, die vraagt dat de gemeente het speelbos zou aankopen.

Moeilijke discussie

“Voorlopig heeft het terrein nog weinig waarde”, vertelt Senne Heremans namens het buurtcomité, “Het bos ligt wel in een woongebied, maar er moeten nog wegen aangelegd worden. In het ontwerp van het RUP staat wel dat er een groene zone moet blijven, maar dat betekent nog niet dat het bos behouden blijft.” Heremans erkent dat het terrein in stedelijk gebied ligt, “maar dat mag geen reden zijn om alles vol beton te gieten”. Burgemeester Moons en schepen Wouters beseffen dat het een moeilijk verhaal is: “Het terrein heeft verschillende eigenaars waarmee moet onderhandeld worden. Wat zullen de plannen van de projectontwikkelaar zijn?

Samen oplossing zoeken

“De vele affiches aan de ramen in de buurt laten blijken dat het thema wel degelijk leeft bij de mensen langsheen de Oude Liersebaaén en ruime omgeving”, aldus Heremans. Samen met de Chiro en buurtbewoners wil hij een uitgestoken hand reiken naar het gemeentebestuur om in dialoog te gaan en samen naar een oplossing te zoeken. Eerder werd gesuggereerd dat het verzet tegen het verdwijnen van het speelbos een politieke actie was, omdat Heremans ook bij de lokale PVDA actief is.

Greenpeace

Naast de plaatselijke Chiro kreeg het comité ook de steun van Philippe Verbelen die namens Greenpeace België ook zijn mening gaf: “Zonevreemde bossen verdwijnen aan een enorme snelheid, het is dweilen met de kraan open. Een bos elders compenseren is goed, maar het behouden is nog veel beter. Wij ijveren op hoger niveau om ook stedelijke natuur te behouden”

 

Soul Deco

Schilder- en decoratiewerken met uitstraling

lees meer

La Trattoria

Italiaans restaurant

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Villa Monte

Hotel, ontbijtbar & events

lees meer

Speciale promoties Check het hier