Nieuws uit de regio

01-04-2022 - Heist-op-den-Berg

Cultuurraad huldigt Bert Slaets

Onder ruime belangstelling werden donderdag 31 maart in Cultuurcentrum Zwaneberg de Cultuurprijzen 2021-2022 uitgereikt. Winnaars waren de jonge Arne Dele, Bernadatte De Cat voor Avond voor Vrede en Bert Slaets voor zijn grote verdienste, in het bijzonder de Heistse operettevereniging.

De eerste gelauwerde in de nieuwe categorie ‘Jonge Zwaan’, voorbehouden jongeren tot en met 16 jaar die een opmerkelijke culturele prestatie leverden, was Arne Delen. De 9-jarige jongeman, heeft het nogal moeilijk met lezen en taal. Om in coronatijden te blijven oefenen, vertelde hij zij mama verhaaltjes die ze optekende en samenbracht in een boek ‘De avonturen van Arne, de ontdekker’.

De ‘Opmerkelijke Prestatie’ was voor Bernadette De Cat die al voor de 12de keer een team samenbracht om in Zwaneberg de ‘Avond voor de Vrede’ te brengen: een spektakel van diverse culturele uitingsvormen, maar allemaal met als achtergrond ‘vrede en herdenking’, een thema dat vandaag actueler is dan ooit.

De ‘Grote Verdienste’ werd toegekend aan de 80-jarige Bert Slaets die bijna een halve eeuw geleden aan de wieg stond van de Heistse Operettekring, een gezelschap dat naam en faam verwierf in heel Vlaanderen en daarbuiten. Bert Slaets is nog steeds de bezieler en voortrekker van de operettevereniging die in de loop der jaren werd omgedoopt tot Vlaams Muziek Theater.

De Cultuurraad zette ook nog een aantal winnaars van nevenwedstrijden in de kijker, wedstrijden die georganiseerd worden in samenwerking met het Davidsfonds, de KWB-afdelingen en Megascholen van Heist en de Facebooksite ‘Heist-op-den-Berg Vroeger en Nu’. Die leverden verschillende winnaars voor de beste kortverhalen, de beste junior journalisten, de mooiste kindertekeningen in het thema ‘Kleur’ en de mooiste foto’s genomen in Heist.

Een speciale vermelding was er voor Luc Vleugels, die als voormalig burgemeester ook 15 jaar lang ‘cultuur’ onder zijn vleugels had en een fotoboek als afscheidscadeau kreeg.

Als animatie tussendoor was er een optreden van de Heistse illusionist Kim Dervan en een gedicht van de Dichter bij de Nete Femke Aubroeck.

Vanaf nu wordt de uitreiking van de Cultuurprijzen om de 2 jaar in de even jaren georganiseerd. In de oneven jaren wordt telkens een nieuwe dorpsdichter ‘Dichter bij de Nete’ aangesteld.

Brilcenter

Naast een ruim gamma optische brillen, zonnebrillen of sportbrillen van allerlei kwaliteitsmerken is Brilcenter ook gespecialiseerd in contactlenzen.

lees meer

Toekan Records

Vinyl & CD, drankjes en gebak

lees meer

Plus Home Services

Ben je op zoek naar een nieuwe job? Zoek je hulp in het huishouden? Plus Home Services zorgt voor thuishulp via dienstencheques.

lees meer

Woondecor

Staat u voor een renovatie of nieuwbouw? In de 1000 m² toonzaal van Woondecor vind je een zeer ruime keuze parket, laminaat, klikvinyl, kurkvloeren, plafonds, zonwering, inbouwkasten, wandbekleding, ...

lees meer

Speciale promoties Check het hier