Nieuws uit de regio

26-01-2022 - Heist-op-den-Berg

De mafste fanfare van Heist

Heist-op-den-Berg is met zijn 10 koperblaasorkesten dé fanfaregemeente van Vlaanderen. Naast de kwaliteitsvolle ensembles die tot de besten van het land behoren, is er ook de murga-fanfare Agrum, een uniek buitenbeentje in het muzieklandschap. Een 'murga' is van oorsprong een Argentijnse straatfanfare, bestaande uit percussie en blaasinstrumenten, aangevuld met dansers en jongleurs in bonte kostuums.  De kleurrijke fanfare met een hoek af houdt op zondag 30 januari van 10.30 u een murgadag in CC Zwaneberg.

Agrum is ontstaan op voorzet van vzw Fiebre (platform Latijns-Amerikaanse cultuur) en de Arenbergschouwburg te Antwerpen. Die hadden in oktober 2006 het "murgatraject" gelanceerd. Bedoeling was in Antwerpen stad en op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen meerdere murga's op te starten. Enige vereiste was dat volgende vier elementen telkens aanwezig waren : muziek - dans/beweging - tekst - kostuums. Ook Cultuurcentrum Zwaneberg ondernam een poging om in Heist  een dergelijke gelegenheidsfanfare op te richten. Een groep enthousiaste (amateur)muzikanten komt sinds begin januari 2007 wekelijks samen. Terwijl ze in het eerste jaar vooral latino-getinte nummers speelden, verschoof de aandacht in ons tweede jaar naar de balkan- en klezmermuziek. Zo is Murga AGRUM! een bont gezelschap van koperblazers en percussionisten, aangevuld met een bende vrolijk rondfladderende dansers.

Vanaf januari 2020 zijn de touwtjes in handen van Amy Merrill, die tijdens een murgadag verliefd werd op murga en die passie en vakkennis combineert. Deze Amerikaanse dame belandde in de Kempen en speelt al meer dan 25 jaar in diverse orkesten, bluesbands, jazz- en folkformaties en muziekcollectieven, klein of groot.

Op de murga-dag van zondag in CC Zwqaneberg worden de deelnemers opgedeeld in 3 groepen: blazers en strijkers, percussionisten en dansers om elk te werken rond hetzelfde stuk. Rond 3 u komen ze dan samen om het resultaat te laten zien van hun workshops. Wie wil meedoen, stuurt een mailtje naar agrumba@gmail.com of komt in de namiddag gewoon eens kijken naar het resultaat.

NoƩmie

Mannen- en vrouwenmode aan betaalbare prijzen

lees meer

Bizzar

Bizzar biedt je de mooiste collecties kinderkleding. Je vindt er de leukste stukjes voor je oogappel van 0 tot 14 jaar binnen een trendy en kleurrijke shopomgeving.

lees meer

DJeans - Teenstore

Bij DJeans Teenstore vind je de leukste kleding, ondergoed, accessoires en schoenen voor tieners van 10 tot 18 jaar. Ontdek de hippe collecties van allerlei merken binnen een aangename winkelsfeer boordevol coole decoratiestukken.

lees meer

Bosmans Slaapcomfort Center

Wie goed slaapt is gezonder, energieker en opgewekter. Bij Bosmans Slaapcomfort vind je een enorm aanbod slaapsystemen, hoofdkussens, dekbedden en bedtextiel.

lees meer

Speciale promoties Check het hier